De thuiswerkplek optimaliseren? Deze praktische hulpmiddelen zijn gratis beschikbaar en helpen je op weg naar een gezonde manier van werken.

Infographic thuiswerken

In deze overzichtelijke infographic staan tips op een rijtje voor thuiswerkers. Van het instellen van je werkplek en het creëren van pauze- en beweegmomenten tot het signaleren van beginnende klachten.

Beter achter je schermen

Met de gratis vragenlijst ‘Beter achter je schermen’ kun je zelf nagaan of er verbeteringen mogelijk zijn aan je (thuis)werkplek. De vragenlijst gaat over het werken achter een beeldscherm, maar er is ook aandacht voor zitten en bewegen. Deze vragenlijst kan ook als input worden gebruikt voor de risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Campagne Zet ook de stap

Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Daarom roept het ministerie van SZW op in deze campagne om ook de stap te zetten. Je kunt hier tips & inspiratie voor meer beweging tijdens werk vinden.

Animaties

Bekijk deze drie korte animaties voor tips voor vitaal thuiswerken: contact en afspraken, houding en afwisseling en beweging.

Voor werkgevers

Podcast beeldschermwerk

Beeldschermwerk is een vast onderdeel van iedere risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E). Want met de komst van smartphones en tablets beperkt beeldschermwerk zich al lang niet meer tot het kantoor of de keukentafel. In deze podcast van het Steunpunt RI&E vertelt Heleen de Kraker, onderzoeker bij TNO, hoe je beeldschermwerk aanpakt via de RI&E en aanvullende checks. Hoe veel werken we nu echt met beeldschermen? Welke gezondheidsklachten kun je krijgen en wat kan die klachten verminderen of versterken?

Hoewerktnederland.nl

Op de website hoewerktnederland.nl/thuiswerken worden tips, inspiratie en informatie gedeeld voor thuiswerkende werknemers en werkgevers. De website is een initiatief van het ministerie van SZW en loopt synchroon met de landelijke campagne Thuiswerken. We worden er steeds beter in (mei 2021).

Zitten en beeldschermwerk: de cijfers en feiten

Dagelijks zes uur of langer achter een beeldscherm werken kan lichamelijke klachten veroorzaken. Denk aan pijn in de nek, schouders, armen of handen. In de factsheets ‘Zitten tijdens werk’ en ‘Beeldschermwerk’ zet TNO de cijfers, feiten, gevolgen én mogelijke oplossingen bij elkaar.

Meer weten over het hybride thuiswerken? Het Thuiswerk Summit

Het Thuiswerk Summit is een portal voor leidinggevenden waarop de expertise die we in de afgelopen tijd samen hebben opgedaan is samengebracht: kennis van onderzoekers en experts, ervaringen met vooroplopende bedrijven en adviezen van bedrijven die kunnen ondersteunen in de ontwikkelingen. Je vindt er antwoorden op (lastige) vraagstukken rond het (hybride) thuiswerken, kunt kijken hoe anderen hiermee omgaan en met elkaar van gedachten wisselen.

Het Thuiswerk Summit brengt leidinggevenden bij elkaar om van elkaar te leren, met elkaar te discussiëren en te netwerken, zodat we effectiever en prettiger leren (hybride) thuis te werken, ongeacht de combinatie van werken op afstand of (gedeeltelijk) op kantoor.

Deelname is kosteloos en aanmelden kan via deze link: www.thuiswerksummit.nl

Tip: Op 29 en 30 september vindt er een live-summit plaats. Je kunt je hiervoor gratis aanmelden op de website.