Thuiswerken gaat vaak samen met werken achter de computer. Voor je het weet werk je uren door zonder in beweging te komen. Dat is niet gezond. Het is fysiek en mentaal belastend. Een manier om daaruit te komen, is door meer te bewegen. Maak daarom gebruik van de flexibiliteit van thuiswerken en kom in beweging. Op die manier kan je met hernieuwde energie weer aan het werk.

Waarom bewegen?

In Nederland zitten we gemiddeld 10 uur op dagen dat we werken. Dat is niet alleen tijdens werktijd, maar ook daarbuiten. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Uit onderzoek blijkt dat als je elk half uur in beweging bent, de kans kleiner is dat je ziek wordt.

>> Hier vind je een voorbeeldschema om in beweging te blijven gedurende de dag

Hardlopen in plaats van file of volle trein

De druk om de trein te halen is er voor thuiswerkers niet en dat zorgt voor minder tijdsdruk in de ochtend om alles en iedereen op tijd op de juiste plek te krijgen. Ook aan het einde van de dag hoef je niet op tijd thuis te zijn voor bijvoorbeeld de kinderen. De reistijd is ineens tijd die je ‘over’ hebt. Wat doe je daarmee? Sta er eens bewust bij stil en gebruik die tijd voor iets. Dat iets kan zijn ‘voldoende slapen en rustig wakker worden’, maar het kan ook een moment zijn om alvast in beweging te komen: bijvoorbeeld door een rondje te gaan (hard)lopen of te sporten. Geniet van het moment dat je niet in de file hoeft te staan of in een volgepakte trein moet hopen dat er een plekje vrijkomt om te zitten.

Ga naar buiten

Niemand kan uren achter elkaar geconcentreerd aan het werk blijven. Creëer je eigen pauzemomenten om in beweging te komen en naar buiten te gaan. Deze momenten zorgen ervoor dat je even kunt ontspannen en vervolgens weer productief kunt werken.

Zeker als bewegen wordt gecombineerd met buiten zijn, brengt dit tal van gezondheidsvoordelen met zich mee, op fysiek vlak en op mentaal vlak:

  • Uit onderzoek blijkt dat bewegen in de natuur je creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleert.
  • In de natuur zijn vermindert stress. Mensen geven aan na een wandeling in de natuur “minder in hun hoofd” te zitten en ook mensen met psychische problemen blijken zich na een wandeling in de natuur beter te voelen.
  • Je pikt gelijk zonlicht op. Zonlicht zorgt ervoor dat je vitamine D aanmaakt en dat is onder meer goed voor je botten. Hoewel het effect op een grauwe dag minder groot is, is het juist dan ook belangrijk om buitenlicht op te vangen. Zonlicht is ook goed voor je slaapritme. En goed slapen is positief voor de algehele fitheid.
  • Door de extra beweging in de buitenlucht, krijgen de hersenen meer zuurstof waardoor ze gemakkelijker leren en onthouden. Mensen die buiten sporten, voelen zich vitaler dan zij die dezelfde activiteit binnen beoefenen.
Factsheet zitten tijdens werk
Factsheet 'Zitten tijdens werk' (van campagne 'Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!')

Meer aandacht voor sociale contacten

Vanuit huis is het lastiger om sociale contacten met collega’s op het werk bij te houden. Maar onderzoek van TNO onder thuiswerkenden laat zien dat daar een andere vorm van sociale contacten tegenover staat: thuiswerkers geven aan meer tijd en aandacht te hebben voor hun partner, de kinderen en ook voor zichzelf. De uitdaging zit erin om hier een goede balans en afwisseling in te vinden. Zorg dat je hier bewust mee omgaat en kom ook hierbij in beweging; ga bijvoorbeeld samen een stukje fietsen, speel met de kinderen, of laat samen de hond uit.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over bewegen tijdens het werk, bekijk de campagne “Elk halfuur even bewegen. Zet ook de stap!” van het ministerie van SZW.