Julian Bouman en Noëlle van Diepen hebben iets gemeen: ze werken allebei voor een organisatie die in 2020 werd uitgeroepen tot beste thuiswerkgever van het jaar. Bouman is accountmanager bij RedLogic, een IT-bedrijf dat de prijs ontving in de categorie tot 50 medewerkers in de regio Utrecht. Van Diepen is HR-adviseur bij Omring, een zorginstelling die niet alleen regionaal maar ook landelijk de titel in ontvangst mocht nemen in de categorie met 200+ medewerkers. De vraag is nu natuurlijk: waarom? Wat hebben deze werkgevers anders gedaan dan al die andere bedrijven?

Goed kunnen werken

Van Diepen zegt meteen dat Omring de prijs volkomen heeft verdiend. ‘Al in het begin werd tegen ons gezegd: neem van kantoor mee naar huis wat je nodig hebt. Je móét goed kunnen werken. Ik heb zelf medische beperkingen, dus ik had altijd een aangepaste werkplek. Ik mocht alles pakken. Mijn beeldscherm, mijn aangepaste stoel, toetsenbord en muis. Niet denken, gewoon doen, was het idee. Later werd natuurlijk geïnventariseerd wat er precies was meegenomen, maar de basis was vertrouwen. Eigen verantwoordelijkheid.’

Het materiaal van kantoor mocht ook nog eens zelf worden aangevuld. ‘Thuiswerkers konden op een menukaart aangeven waar ze behoefte aan hadden, tot voetenbankjes en lampen aan toe. Verder was er de laatste jaren al flink geïnvesteerd in vitaliteit en gezondheid. Daardoor was ook scholing mogelijk, mindfulness, een budgetcoach, een mantelzorgbuddy – noem maar op. Tijdens de pandemie zijn die opties nog eens uitgebreid. Wie last had van angsten, kon bijvoorbeeld terecht bij een mentaal ondersteuningsteam.’

Ook RedLogic was er snel bij, zegt Bouman. ‘Wij gingen al thuiswerken nog voordat de overheid dat advies gaf. In de IT is dat natuurlijk ook wat makkelijker. We wilden een proactieve, leidende rol nemen. Dus net als Noëlle nam ik mee wat ik nodig had. En daarnaast vroeg ik om een koptelefoon met noise-cancelling. Ik heb hier kinderen rondrennen, dus zo’n koptelefoon kon ik goed gebruiken om me te concentreren. Nou, dat mocht gewoon. Helemaal prima.’

Toch was het ook voor deze werkgevers best lastig, in het begin. Van Diepen: ‘Wij waren thuiswerken helemaal niet gewend. Dus toen die persconferentie kwam, ontstonden er allemaal appgroepen en is er een crisisteam opgericht. Omring is creatief, wat dat betreft. Eerst belden we veel, daarna gebruikten we Teams. Daar hebben we toen snel een weg in gevonden. We leerden van elkaar.’

"Al in het begin werd tegen ons gezegd: neem van kantoor mee naar huis wat je nodig hebt. Je móét goed kunnen werken."

Noelle Omring
Noëlle van Diepen, HR adviseur bij Omring

Thuiswerken leuk maken

RedLogic deed er alles aan om het thuiswerken leuk te maken, vertelt Bouman. ‘We hebben een escaperoom op afstand gedaan. Mensen met huisdieren kregen op Dierendag een cadeautje. En onze partners kregen allemaal een bosje bloemen. Met een brief waarin stond: Julian zit vaak op zolder, dat is een extra belasting, daarom dit kleinigheidje. Met een knipoog natuurlijk.’

Op zijn verjaardag werd Bouman zelf verrast. ‘Dat was op een maandag. Toen ik die ochtend inlogde, zat de hele club van RedLogic met ballonnen voor de webcam. En toen kwam mijn vrouw binnen met een cadeau, dat hadden ze onderling geregeld. Er werd muziek afgespeeld. Daarna ging de deurbel en kwam er ook nog eens een bakker binnen om een taart te bezorgen.’ Bouman lacht om de herinnering. ‘Ja, dat was heel tof.’

“RedLogic deed er alles aan om het thuiswerken leuk te maken. Met de online paardenrennen hebben we gehuild van het lachen”

Niet alleen op verjaardagen probeert RedLogic gezelligheid te creëren. Dat gebeurt vaker. ‘We eten iedere maand samen, maar dan op afstand. Dan mogen we allemaal voor een bepaald bedrag een maaltijd bestellen. En dan zit je dus met een bord eten achter je laptop, maar ben je toch een beetje samen uiteten. Superleuk.’

Van Diepen herkent haar eigen werkgever in Boumans verhaal. ‘Ja, wij hadden ook veel plezier met elkaar. Er was iedere dag wel een activiteit, zoals een online kookworkshop waarbij een kookpakket thuis werd afgeleverd. Konden we samen koken. En in de winter hadden we een wandelquiz. Of fitnessworkouts. Dat waren alternatieven voor de teamuitjes die we normaal altijd hielden.’

Ook stuurde Omring regelmatig leuke dingen op. Bloemetjes. Cadeautjes. En als je dan toch een keer op kantoor kwam, kreeg je een tasje met verrassingen mee. Dat zijn manieren om je werknemers een hart onder de riem te steken.’

Het hoogtepunt van het afgelopen jaar was voor Bouman het online paardenrennen. ‘We kregen allemaal credits, en die kon je inzetten op paarden. Er was een hele show omheen gebouwd. Een presentator die gek zat te doen – fantastisch. Zodra iedereen op een paard had gewed, werd er een filmpje afgespeeld en dan gingen de paarden van start. Echt, huilen van het lachen.’

Virtueel fysiek

Toch was het niet alleen maar positief. Van Diepen: ‘Tuurlijk, het levert wat op qua tijd, efficiëntie, rust die je misschien op kantoor niet hebt. Maar het contact wordt gemist. Even bij elkaar binnenlopen, even sparren.’

Bouman knikt. ‘Je mist het fysieke. Je wil elkaar echt in de ogen aan kunnen kijken. Echt samenwerken. Als alternatief laten we de Teams-sessie ook weleens open. Dan ga je gewoon weer aan het werk, maar zie je je collega’s op een tweede scherm. Net alsof je op kantoor zit.’

Van Diepen: ‘Ja, dat hebben wij ook weleens gedaan. Vergaderen via Teams moesten we overigens wel echt even leren, voordat dat soepel ging.’

Bouman: ‘Wij hadden op een gegeven moment de Teams-bingo. Als iemand z’n camera weer was vergeten, of mensen gingen precies tegelijkertijd praten, dan kon je dat afvinken. Mooi was dat. Maar wij waren het wel al gewend, dat zal voor jullie lastiger zijn geweest. Wij hebben ook snel een etiquette gemaakt. Zet je geluid uit als je niets hoeft te zeggen, let op de geluiden in je omgeving, dat soort dingen.’

Julian Redlogic
Julian Bouman, accountmanager bij RedLogic

Intiemer contact

Bouman noemt een opvallend voordeel van thuiswerken. Volgens hem biedt het juist intiemer contact. ‘We spreken elkaar nu vaker een-op-een. Terwijl je op kantoor algauw met andere collega’s staat, ben je nu weleens echt met z’n tweeën in gesprek. Waardoor je sneller geneigd bent om de diepte in te gaan, om persoonlijker te worden. Ik heb echt heel toffe gesprekken gevoerd. En er komen natuurlijk weleens kinderen binnenstormen. Dan neemt iemand een kind op schoot, of er gaat op de achtergrond een deur open en je ontmoet ineens iemands vrouw. Dat is mooi.’

Kantoor als honk

Van Diepen is haar werkgever nog meer gaan waarderen, het afgelopen jaar. ‘We hebben echt bewezen dat we vindingrijk zijn, als Omring. Dat we ook op afstand ons werk kunnen doen. Ik ga ook niet meer vier dagen naar kantoor. Misschien twee. We gaan naar een nieuwe manier van werken.’

Bouman: ‘Ons kantoor gaat een honk worden. Een sociale werkplek voor als je een keer wat collega’s wil zien. Ik ben nu veel vaker met mijn gezin. Als ik even geen afspraken heb, kan ik gewoon mijn dochter van school halen. Die flexibiliteit vind ik heerlijk.’