Triodos Bank is een van de grote Nederlandse bedrijven die van plan zijn om ook na corona vol te blijven inzetten op thuiswerken. Er wordt zelfs afscheid genomen van maar liefst twee van de drie kantoren. Het kantoor dat overblijft wordt door medewerkers ook wel ‘’De Reehorst’ genoemd. Dit nieuwe gebouw bevindt zich op een prachtige locatie, midden in de natuur van Driebergen-Rijsenburg, en was eerder dit jaar te bewonderen in een reportage van Nieuwsuur.

Op landgoed De Reehorst is plek voor ongeveer de helft van het personeel. Triodos gaat er namelijk van uit dat veertig tot zestig procent voortaan op afstand werkt. ‘We hebben in de zomer van 2020 een enquête gehouden,’ vertelt Ellen Wiewel, die als programmamanager Nieuwe Huisvesting verantwoordelijk is voor dit project. ‘Zo konden we medewerkers vragen naar hun ervaring. Hoe gaat het thuis? Hoe kijk je nu naar werken op kantoor? En vooral: hoe zie je de toekomst? Alied heeft zich daar toen helemaal op gestort.’

Alied is Alied Nijdam, hoofd Human Resources bij Triodos Investment Management. Nijdam vertelt dat het werken op afstand al snel goed beviel, na de lockdown in maart 2020. ‘Dat hadden we eigenlijk niet verwacht; dat we hiertoe in staat waren. We werkten natuurlijk voor corona ook weleens thuis, maar dat was incidenteel. Misschien een dag in de week, en lang niet iedereen. Corona heeft dit proces enorm versneld.’

Waarom ging het beter dan verwacht?

Nijdam: ‘Zowel medewerkers als managers kwamen tot de conclusie dat het werk gewoon doorgaat. Sommige dingen gaan zelfs beter. Vergaderingen werden veel efficiënter. Die begonnen allemaal op tijd. En mensen vonden nieuwe patronen die voor hen persoonlijk goed werkten. ’s Ochtends eerst nog even sporten, of de kinderen naar school brengen. Dat kon vroeger niet, want dan zat je in de trein naar kantoor.’

"Thuiswerken is niet het juiste woord. Werken kan ook in de trein, of in het park. Thuis is slechts een van de vele mogelijkheden."

Zijn er ook nadelen?

Nijdam: ‘Videobellen is geen vervanging van persoonlijk contact. Maar straks – na corona – hebben we zelf die keuze. Dan kunnen we naar kantoor komen voor het sociale aspect. En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Dus ook gewoon om je collega’s beter te leren kennen. Om nieuwe mensen in te werken. Want dat is echt anders als er een scherm tussenzit. Dus dat wordt straks de belangrijkste functie van het kantoor.’

Zorgt Triodos voor een goede thuiswerkplek?

Nijdam: ‘Zeker, wij vinden het belangrijk dat mensen veilig en gezond kunnen werken, ook thuis. Daarom heeft iedereen een training gehad: hoe zet je je computer neer, wat doe je met je stoel, hoe vaak moet je staan, enzovoorts. De nadruk lag op het belang van een goede werkhouding en voldoende bewegen. Daarnaast konden medewerkers een persoonlijk advies krijgen van een ergonoom. Die bekijkt de thuiswerkplek en geeft concrete tips.’

Wiewel vult aan: ‘We waren hier al veel mee bezig door het nieuwe kantoor. Op het landgoed is buiten ook wifi, met bankjes waarop je kunt werken. Een overleg met een collega werd al voor corona vaak wandelend gedaan. Daardoor is de overgang naar thuiswerken makkelijker geweest. Medewerkers doen ook thuis even oortjes in en schoenen aan en gaan het park in. Dan heb je een meeting én je bent in beweging.’

Triodos 1
Alied Nijdam, hoofd Human Resources bij Triodos Investment Management & Ellen Wiewel, programmamanager Nieuwe Huisvesting bij Triodos

Lukt het jullie medewerkers om werk en privé van elkaar gescheiden te houden?

Nijdam: ‘Soms is dat lastig. De natuurlijke begrenzing is weg. Mensen werken langer door. Dan staan ze te koken met de laptop nog op de keukentafel. Leidinggevenden moeten hier ook op letten. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Wanneer ik ga mailen rond acht of negen uur ’s avonds, dan zeg ik daar heel duidelijk bij: ik verwacht geen antwoord dezelfde avond.’

Wiewel: ‘Het is vooral oefenen. Ervaring opdoen. En je moet het jezelf ook gunnen om een keer wat anders te doen. Ik heb bijvoorbeeld gisteravond tot zeven uur zitten werken, maar ik heb geen moeite om dan straks wat eerder af te haken. Als je je werk goed doet, dan is dat prima. De vraag is dan natuurlijk: voel je je ook echt vrij, of heb je zo’n knagend schuldgevoel? Het is een proces. Laatst zei ik nog tegen mijn directeur: jeetje, ik heb echt vierkante ogen. En zij reageerde meteen: ja, ik ben het ook even helemaal zat. Nou, dan heb je een gesprek. Zo kun je samen zoeken, schaven. Die balans is niet in beton gegoten.’

Wat doen jullie om ook op afstand leuk sociaal contact te houden?

Nijdam: ‘Eerst deden we dat met een borrel, of een pubquiz. We wilden gezellige gesprekken hebben zonder dat het meteen over werk ging. Die toevallige ontmoeting op kantoor, die wilden we ook op afstand ensceneren. Inmiddels hebben we het systeem van de koffiedate bedacht. Iedere week krijg je een afspraak met een willekeurige collega. Superleuk.’

Wiewel: ‘We hebben door corona zo vaak kunnen oefenen, dat iedereen er heel goed in is geworden. Wat dat betreft is het een voordeel dat het zo lang heeft geduurd.’

"In gesprekken tussen medewerkers en leidinggevenden is het ook een van de belangrijkste onderwerpen: iemands welzijn."

Zijn er ook medewerkers die het moeilijker vinden? Die last hebben van eenzaamheid?

Nijdam: ‘Ja, dat komt voor. Buitenlandse collega’s die net in Nederland zijn komen wonen, om een voorbeeld te geven. Die hebben nog helemaal geen sociaal netwerk. Of jongeren die net zijn gestart en die op een heel klein studentenkamertje zitten. Maar in zulke gevallen zeggen we: komen jullie maar wat vaker naar kantoor. Als er nood is, dan wordt dat echt aangemoedigd.’

Wiewel: ‘Alied en haar team hebben hierin echt ons bewustzijn vergroot. Zij hebben het bij iedereen hoog op de agenda gezet: een medewerker kan er goed uitzien, maar wees je bewust dat daaronder iets anders kan leven.’

Nijdam: ‘In gesprekken tussen medewerkers en leidinggevenden is het ook een van de belangrijkste onderwerpen: iemands welzijn. Het gaat niet alleen meer over werk, maar ook over grotere vragen. Hoe gaat het met jou persoonlijk? Speelt er iets? Wat heb je nodig? Hier waren we al eerder mee begonnen, maar ook dit proces is versneld.’

Het klinkt alsof jullie hier veel over hebben nagedacht.

Nijdam: ‘Zoals Ellen al zei: we zijn hier al een hele tijd mee bezig. We nemen het heel serieus, vanuit verschillende disciplines.’

Wiewel: ‘En we doen alles vanuit een heldere visie en ambitie.’

Kan die visie op thuiswerken in een paar zinnen worden samengevat?

Nijdam: ‘Eigenlijk is thuiswerken niet het juiste woord. Het is veel meer een visie op werk. Je werkt waar je dat het beste kunt doen. Wij geven de voorkeur aan de Engelse term: remote working. Locatie-onafhankelijk. Werken kan ook bij de klant, in de trein, of in het park. Thuis is slechts een van de vele mogelijkheden.’