Hoe zorgen we ervoor dat Nederlanders gezond en veilig kunnen werken in 2040? Dat is de vraag die centraal staat bij de Arbovisie 2040, een traject dat wordt getrokken door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit magazine is speciaal gemaakt om je mee te nemen in dit traject, je te inspireren en aan het denken te zetten over gezond en veilig werken in de toekomst. 

Het uiteindelijke doel van de Arbovisie is om tot een breed gedragen gezamenlijke visie te komen op het gebied van gezond en veilig werken tot aan 2040. Daarnaast is het streven om een beleidsagenda op te stellen voor de periode 2021 tot 2025. In de afgelopen maanden hebben we daarom zo breed mogelijk input opgehaald, zodat deze visie een grote groep mensen vertegenwoordigt. Een aantal van de verhalen die we tijdens dit traject hebben gehoord delen we in dit magazine met jou. 

Zo lees je meer over de ervaringen op het gebied van burn-outs van Josine Mooij en bedrijfsarts Mariëlle A-Tjak, vertelt Wim Daniels over het gevaarlijke werk van zijn vader in een fabriek en gaan projectmanager Bülent Alpaslan en toxicoloog Jolanda Willems in gesprek over werken met gevaarlijke stoffen. Ook legt zzp'er Wietske Eveleens uit waarom gezondheid zo belangrijk is in de nieuwe economie en vertellen Frank Visser en Elsbeth Vogel-Jaartsveld van Philips hoe zij onderling contact en persoonlijke ontwikkeling blijven stimuleren bij hun medewerkers.

De uiteindelijke gemeenschappelijke visie wordt vóór de verkiezingen in 2021 in hoofdlijnen aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook wordt advies gevraagd aan de SER. In de tussentijd horen we graag of je nog aanvullende ideeën, ervaringen of suggesties voor ons hebt die wij kunnen meenemen in het traject. Stuur ons gerust een e-mail op postbusarbovisie2040@minszw.nl. Of lees meer informatie over de Arbovisie op het Arboportaal.

Wij wensen je veel inspiratie en leesplezier!

Team Arbovisie 2040

Directie Gezond en Veilig Werken, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid