Nico Burns groeide op in Nieuw-Zeeland en kwam op zijn 25e naar Nederland, het thuisland van zijn moeder. Hier werkte hij zestien jaar als greenkeeper bij diverse golfclubs. Inmiddels woont Nico met zijn gezin weer in Nieuw-Zeeland en is hij zelfstandig hovenier. Nico is altijd buiten en werkt in alle weersomstandigheden. Hoe gaat hij om met (extreme) warmte en kou? Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Nieuw-Zeeland en wat kunnen wij leren van de kiwi’s?

Nico Burns

"Voor mij is er niets mooiers dan buiten werken. De (bewegings)vrijheid, de frisse buitenlucht en het gevoel één te zijn met de natuur, maken dat buiten voor mij de ideale werkomgeving is. Als zelfstandig hovenier kan ik zelf mijn tijd indelen en dat is nodig als je afhankelijk bent van het weer. Inmiddels heb ik geleerd mij te wapenen tegen elk weertype. Alleen harde wind ervaar ik nog als echte stoorzender, maar op alle andere weersomstandigheden kan ik goed inspelen. Al is het lastiger omgaan met warmte dan met kou. Op echt hete dagen zorg ik dat ik voldoende water drink – minstens twee liter en niet te koud! - en dat ik iets vaker pauzeer. En natuurlijk pas ik mijn kleding aan. Op warme dagen zijn loszittende, luchtige kleren, een hoed en een zonnebril een must. Op koude, natte dagen draag ik warme, waterdichte werkkleding die ademt, plus goede schoenen. Wij zeggen hier: ‘There is no such thing as bad weather, just bad clothing’. Goede werkkleding kan een grote kostenpost zijn voor een werkgever, maar is absoluut essentieel. In Nederland heb ik in de winter altijd handschoenen, een muts, winterlaarzen en zelfs een soort sneeuwpak gekregen, en in de zomer luchtige katoenen kleding, goede persoonlijke beschermingsmiddelen en voldoende vers drinkwater.

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”

Toch is volgens mij het allerbelangrijkste dat je goed voor jezelf zorgt. Ik merk aan mezelf dat ik beter kan omgaan met (extreme) weersomstandigheden als ik goed uitgerust, fit en positief ben. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf, maar de werkgever kan hier ook aan bijdragen door te investeren in goed werkgeverschap. Vooral omdat, zowel in Nederland als Nieuw-Zeeland, de overheid slechts richtlijnen geeft voor werken in extreme weersomstandigheden, maakt de werkgever het verschil.

In Nieuw-Zeeland schijnt de zon sterker dan in Nederland en moet ik me, zelfs als het bewolkt is, twee keer per dag insmeren. Sommige werkgevers laten medewerkers die buiten werken regelmatig controleren op vroege stadia van huidkanker, maar dat is een kostbare zaak en gebeurt helaas nog niet genoeg. Wat mijn favoriete weer is? Rond de 23 °C, bewolkt, geen wind en geen regen. Dat is dus ongeveer twee dagen in het jaar.”

Tip van Nico voor werkgevers: Investeer in de vitaliteit van medewerkers en informeer hen over het belang van een goede gezondheid in combinatie met het werken in extreme weersomstandigheden.

Tip van Nico voor werknemers: Zorg goed voor jezelf en spreek je werkgever aan als je problemen ervaart met het werken in extreme weersomstandigheden.