Foto Yvonne Compier. Locatie: PwC Nederland.

De cijfers spreken voor zich. Pesten op het werk is een serieus probleem. Het komt vaker voor dan mensen denken. Voor de gepeste werknemer is de situatie natuurlijk het vervelendst. Pesten kan leiden tot burn-outklachten en andere fysieke en mentale klachten. Daarnaast verziekt het de werksfeer en dat heeft negatieve gevolgen voor het werkplezier van directe collega’s en de productiviteit van de organisatie als geheel.

Infographic pesten op de werkvloer

Pesten kun je aanpakken

“Het enorme leed van mensen die iedere dag met lood in hun schoenen naar hun werk gaan. Dat is me het meest bijgebleven uit de verhalen van de slachtoffers van pesten die ik heb ontmoet”, zegt Judith Bloem. Zij is bij de Directie Gezond & Veilig Werken (van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) manager van het programma gericht op het tegengaan van pesten op het werk. “Ik vind dat iedereen recht heeft op een veilige werkplek en daar zet ik me graag voor in. Want pesten in organisaties kun je wel degelijk aanpakken. Bijvoorbeeld door als leidinggevende een duidelijke norm te stellen, door het creëren van een gezond en open werkklimaat en door te zorgen dat medewerkers bij iemand terechtkunnen.”

De artikelen in dit magazine zijn bedoeld om werknemers, werkgevers en professionals te laten zien wat je kunt doen tegen pesten op het werk. Experts Alie Kuiper en Willem van Rhenen geven concrete handvatten in 5 tips om de sfeer goed op het werk goed te houden. Praktische tools hebben we verzameld in de rubriek ‘Voor u geselecteerd’.

Jolanda Lamse, lid van de Raad van Bestuur, en vertrouwenspersoon Jessica Molina vertellen hoe de kernwaarden van PwC Nederland bijdragen aan een werkplek waar pesten niet wordt geaccepteerd. In het artikel In vertrouwen verteld’ delen vier vertrouwenspersonen praktijkverhalen en inzichten.

Een test maakt inzichtelijk waar de grens tussen plagen en pesten voor jou en je collega’s kan liggen. En wat je als omstander kunt doen tegen pesten vertellen basisschoolleerlingen in een ontwapenende video.

Ook de gevolgen van pesten op het werk komen aan bod. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Fenny. Zij was jarenlang het mikpunt van pesterijen, maar waakt er nu voor dat pesten in haar team niet voorkomt. Columniste Aaf Brandt Corstius legt ten slotte in een persoonlijk relaas haar vinger feilloos op de zere plek.

Abonneren

In iedere editie van het digitale Arboportaal Magazine wordt een onderwerp op het gebied van gezond en veilig werken extra onder de aandacht gebracht. Blijf op de hoogte en meld je direct aan via de website van Rijksoverheid. Selecteer bij 'nieuwsbrieven waarvoor u zich wilt aanmelden' het Arboportaal Magazine. Je ontvangt dan via de nieuwsbrief direct een link naar de nieuwste editie van het digitale magazine.                 

Bladeren door het magazine

Met de pijltjes links en rechts in beeld ga je eenvoudig naar de vorige of volgende pagina. Klik op de drie streepjes linksboven voor de inhoudsopgave.